donderdag 30 juni 2016

Homemade confituur van aardbeien, kersen en munt



De zomer is bij uitstek het seizoen om klein en groot in huis te verblijden met zelfgemaakte confituur. De lekkerste confituur maak je immers toch gewoon zelf: zo ben je verzekerd dat deze boordevol verse vruchten zit en kan je de hoeveelheid suiker doseren!

Ingrediënten:

1 kg aardbeien
1 kg kersen
500g kristalsuiker
50g stevia
sap en zeste van 1 citroen
handjevol muntblaadjes

Werkwijze:

Spoel de aarbeien en snij deze in kwartjes. Spoel de kersen, snij middendoor en ontpit. Hak de muntblaadjes grof. Pers de citroen en rasp de schil.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en laat één à twee uren gewoon rusten.
Breng aan de kook en laat de gelei een kwartiertje op een zacht vuurtje pruttelen.
Laat twee uur rusten en laat nogmaal een kwartier zachtjes doorkoken.
Vul in potjes. Doe deze goed vol en sluit onmiddellijk af. Doordat de resterende lucht in de potjes boven de 80° is, heeft deze methode tot gevolg dat de confituur gepasteuriseerd is en een tijdje houdbaar blijft in je conservenkast. Je moet er wel voor zorgen dat de temperatuur, na het sluiten zo snel mogelijk onder de zeven graden daalt. Ik doe dat door de potjes in ijswater te zetten.

Je zal merken dat deze confituur nog heerlijke grote stukken fruit bevat. Hij is zalig lekker. Niet te zoet. Nog vrij lopend, maar wel nog boordevol vitamientjes.
Zie niet op tegen het werk dat confituur maken met zich mee brengt. De smaak die je ervoor in de plaats krijgt is dat werk meer dan waard!

Veel kookplezier,

Isabel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten