woensdag 2 maart 2016

Zelf brood bakken ... een fluitje van een cent!



Als je glutenvrij moet eten, vormt brood een eerste obstakel. Het aanbod op de markt is groot en zeer verscheiden. Ik ben er zeker van dat je een lekker alternatief vindt!
Ik ben zelf al helemaal geen grote brood eter. En toen ik moest overschakelen naar glutenvrij was dat voor mij helemaal een ramp! Een hele tijd heb ik nauwelijks brood gegeten, omdat ik het het aanbod meestal nogal "sponzig" vond proeven. Als ik het thuis kon toasten viel het goed mee, maar een broodmaaltijd op verplaatsing was voor mij een regelrechte ramp! Tot ik ben gaan experimenteren met zelf brood bakken!
Graag mijn absolute lievelingsreceptje ... als ik mezelf eens wil verwennen, dan bak ik dit supergezonde broodje dat me power geeft!


Boekweitbrood met 

gemengde noten en pitten.



Ingrediƫnten:


  • 300 g boekweitmeel
  • 150 g boekweitvlokken
  • 25 g zonnebloempitten
  • 25 g pompoenpitten
  • 50 g gemengde noten
  • 7 g instangist (korreltjes)
  • 10 g zout
  • 350 ml lauw water


Werkwijze:

Doe het meel, de vlokken, de noten en de pitten in de kom van je keukenmachine. Meng alles even door elkaar. Voeg ook gist en zout toe, zorg ervoor dat deze nog niet onmiddellijk met elkaar in aanraking komen.Voeg drie kwart van het water toe en begin zachtjes te mengen. Voeg het resterende water beetje bij beetje toe tot al het meel mooi is opgenomen. Blijf mengen tot je een zachte, niet al te natte "deegbal" bekomt. Haal het brooddeeg uit de kom en kneed goed na met de hand.
Wil je graag luchtig brood, dan moet je dit glutenvrij deeg iets  langer kneden dan gewoon deeg!
Leg het deeg terug in de kom en dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat het deeg minimum 1 uur rijzen.
Controleer of het volume ongeveer verdubbeld is.
Na het rijzen haal je het deeg uit de kom en leg je het op een met bloem bestoven werkblad. Duw op het deeg tot alle lucht verdwenen is en kneed nog even tot het mooi soepel is. Maak van het deeg een langwerpige rol en leg deze in een met bakpapier beklede bakvorm. Dek de bakvorm opnieuw af met de vochtige handdoek en laat weer minimum 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Bak het deeg knapperig in 30 minuten. Laat afkoelen op een rooster.

Boekweitbrood is vrij compact en steviger dan je gewend bent, maar super lekker en smaakvol!

Geniet ervan!

Isabel









Geen opmerkingen:

Een reactie posten